Foarte multe studii, în ultimii 20 de ani, s-au axat pe influența pe care practica zilnică a recunoștinței - ce constă în punerea pe hârtie a 3-5 lucruri bune pe zi, o are asupra oamenilor. Deși e o activitate simplă ce nu necesită mai mult de 5-10 minute, beneficiile sunt surprinzătoare:
- mai multe emoții și a sentimente pozitive (Martínez-Martí et al., 2010)
- un nivel crescut de fericire (Mongrain and Anselmo-Matthews, 2012) și satisfacție generală (Manthey et al., 2016)
- nivel scăzut al stresului resimțit (Kerr et al., 2015)
- mai multe relații sociale de calitate (Algoe et al., 2008)
- sănatate fizică sporită (Emmons and McCullough, 2003)
- somn mai odihnitor (Wood et al., 2009)
Cum e posibil ca doar scriind câteva cuvinte să fie influențate pozitiv atâtea aspecte?
Ei bine, toți suntem prinși în capcana unei disonanțe cognitive numite ”părtinire negativă” (negativity bias). Acest lucru înseamnă că vom acorda întotdeauna o mai mare greutate lucrurilor negative decât celor pozitive cu aceeași magnitudine. Părtinirea negativă e înscrisă în ADN-ul nostru: fiind în mod constant expuși amenințărilor externe, într-un mediu foarte neprietenos, strămoșii noștri au dezvoltat această disonanță cognitivă pentru a supraviețui (Kiken and Shook, 2011). De fiecare dată când gândim rapid, tehnicile de supraviețuire au întâietate.
A scrie a 3-5 lucruri pozitive înseamnă, de fapt, conștientizarea lor și menținerea unei stări pozitive până se identifică toate prin folosirea gândirii lente, acesta fiind mecanismul prin care părtinirea negativă e adusă la tăcere.
Comentarios