Ascultarea conștientă
Acesta este un ghid practic GRATUIT, iar părțile teoretice sunt incluse doar acolo unde sunt absolut necesare. Vei regăsi, în acest caiet, exerciții pentru paisprezece zile, fiecare zi conținând trei exerciții ce vor necesita, în total, între 30 și 60 de minute. Dintre cele trei exerciții zilnice, două sunt întotdeauna aceleași și au fost alese datorită beneficiilor dovedite atât de cercetători cât și observate, în practică, de către autoare.
Sper ca aceste exerciții să îți fie utile și aștept feedback-ul tău.
Descarcă documentul și tipărește-l în format A4.
Ascultarea activă, sau conștientă, este concentrarea în proporție de 100% pe ceea ce cineva spune, spre deosebire de activitatea reactivă de a auzi ce se spune. Deși petrecem circa 70% din timp comunicând într-un fel sau altul și 45-55% din acest timp ascultând, ascultarea activă nu ne e foarte la îndemână și necesită un efort conștient din partea noastră.
Atunci când, într-o conversație abia așteptăm să ne vină rândul, iar în timp ce cineva vorbește, noi ne gândim ce vom spune, nu ascultăm activ. De fapt, nici nu trăim în prezent ci într-un viitor apropiat în care vom vorbi.
Mintea noastră este doar una dintre distracțiile care sabotează ascultarea activă. Să ne gândim la notificările telefonului, zbieretele televizorului, întrebările copiilor, mâncărimea pe care tocmai o simțim, geana care ne-a intrat în ochi, emailul proaspăt ajuns în inbox, colegul care ne scrie ceva sau ne salută în timpul unei discuții cu altcineva. Toate acestea și multe altele ne împiedică să ascultăm activ, să încercăm să înțelegem ce e în spatele cuvintelor pe care le auzim, să vedem cum limbajul non-verbal și tonul vocii schimbă sensul cuvintelor pe care le auzim.
Cercetările științifice arată că nivelul mediu de eficacitate a ascultării este în jur de 25%. Iar acest lucru este vizbil celorlalți pentru că limbajul nostru corporal ne dă de gol.