top of page
  • carmenkolcsar

Ascultarea conștientă


Atunci când, într-o conversație, abia așteptăm să ne vină rândul, iar în timp ce cineva vorbește, noi ne gândim ce vom spune, nu ascultăm activ. De fapt, nici nu trăim în prezent ci într-un viitor apropiat în care vom vorbi.

Mintea noastră este doar una dintre distracțiile care sabotează ascultarea activă. Să ne gândim la notificările telefonului, zbieretele televizorului, întrebările copiilor, mâncărimea pe care tocmai o simțim, geana care ne-a intrat în ochi, emailul proaspăt ajuns în inbox, colegul care ne scrie ceva sau ne salută în timpul unei discuții cu altcineva. Toate acestea și multe altele ne împiedică să ascultăm activ, să încercăm să înțelegem ce e în spatele cuvintelor pe care le auzim, să vedem cum limbajul non-verbal și tonul vocii schimbă sensul cuvintelor pe care le auzim.

Pe lângă influența benefică evidentă asupra vieții de cuplu și de familie, prin eliminarea neînțelegerilor, a presupunerilor defectuoase și a evidențierii faptului că îți pasă, ascultarea activă te ajută și în alte moduri:

- Câștigi încrederea celorlalți: când asculți conștient, interlocutorii tăi văd că nu te grăbești să tragi concluzii sau să îi judeci și, cel mai important, simt că sunt suficient de importanți pentru tine încât să le dedici toată atenția ta. Încrederea e ingredientul de bază al prieteniei.

- Îți educi răbdărea: cu cât depui mai mult efort ca să asculți activ, cu atât devii mai răbdător / răbdătoare.

- Devii mai abordabil(ă): oamenii sunt mai înclinați către cei care îi ascultă cu răbdare.

- Îți lărgești perspectivele: perspectiva ta asupra vieții e unică, dar nu reprezintă adevărul absolut. Ascultându-i pe ceilalți, ai oportunitatea să vezi perspective noi, la care nu te-ai gândit încă.

- Identifici și rezolvi probleme: atât în viața personală cât și în cea profesională, a asculta activ înseamnă a detecta semnale că lucrurile nu merg extraordinar. Ai astfel ocazia de a stinge focuri mocnite înainte ca ele să producă distrugeri masive.

- Devii mai competent(ă) și mai capabil(ă): e incredibil cât de multă informație auzită nu se conștientizează, nu se sedimentează sau se uită (cam 75% după unele studii) pentru că nu asculți activ.

- Economisești timp: reducând probabilitatea neînțelegerilor, reduci și riscul de a pierde timp rezolvând probleme inexistente sau făcând lucruri de care nu are nimeni nevoie.

- Economisești bani: atât pe plan personal cât și profesional, probabilitatea de a lua decizii financiare greșite scade proporțional cu calitatea ascultării. Poate un prieten de încredere ți-a spus deja că nu recomandă aspiratorul X și ți-a și înșirat zece motive. Dar cuvintele au trecut pe lângă tine și iată-te supăratul proprietar al unui aspirator scump și prost. Exemple similare pot fi găsite pentru orice: investiții, cadouri nepotrivite (și neapreciate!) pentru cei dragi, decizii de a pompa bani într-o anumită direcție (produs, serviciu, etc. despre care ai fi putut ști că nu rentează dacă ți-ai fi ascultat cu adevărat colegii, concurența sau podcastul care îți rula pe fundal în mașină).

De ce, în ciuda atâtor beneficii, nu reușim, totuși, să ascultăm activ? Cel mai important motiv e legat de abilitatea nostră de a fi prezenți în prezentul nostru. De multe ori, suntem atât de prinși, de ocupați, de îngândurați încât trăim pe auto-pilot. Facem lucruri din obișnuință, fără să reflectăm prea mult. Ne consumăm cea mai mare parte a energiei rescriindu-ne trecutul și proiectând viitorul - regretând, dorindu-ne, sperând, planificând, deconectați de ceea ce se întâmplă în viața nostră, în mintea noastră, în corpul nostru, în momentul prezent. Nu e de mirare, deci, că nu reușim să ne concentrăm 100% pe cei din fața noastră și pe ceea ce încearcă să ne transmită.

Nu există o modalitate rapidă și ușoară de a deveni un bun ascultător, însă există serii de lucruri mici care, dacă sunt făcute consecvent, ne pot transforma într-un bun ascultător. Primul lucru pe care te provoc să îl faci e să blochezi toate notificările telefonului exceptând soneria pentru apelurile de voce de fiecare dată când ai o conversație sau o ședință și să ții telefonul cât mai departe de tine (dar să îl poți auzi totuși dacă sună).

61 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page